02
.
01
02
.
01
Skrevet av Rebecca Borge
Foto: Hanne Olsen

Kontroversielle PVC

PVC er en av de mest brukte plasttypene i verden. PVC er en forkortelse for polyvinyl chloride og er en del av mange hverdagslige ting. Vindusprofiler, leker, instrumentpanel, bankkort for å nevne noen. PVC blir mye brukt i den visuelle kommunikasjonsbransjen og da dukker det selvfølgelig opp spørsmål på hvordan PVC påvirker miljøet og om det finnes andre alternativer.

Det finnes to typer PVC; hard og myk/fleksibel. Den myke PVC krever tilsetningsstoffer som påvirker miljøet på en annen måte enn den harde typen. Eksempel på tilsetningsstoffer er mykgjøringsmidler som DEHP, BBP, DBP og DIBP. I 2018 stemte EU for å forby bruken av disse midlene. Det er dog viktig å sjekke hvor man kjøper inn sin PVC. Toppleverandørene av PVC er Kina, Nord-Amerika og Europa med varierende forskrifter og kontroller.

Alternativer til PVC

Polyester er en annen mye brukt plasttype. Den meste kjente polyestertypen er PET som brukes til å lage flasker til drikkevarer og mattilbehør. I vår bransje brukes polyestertekstiler som alternativ til PVC-bannere. Den er lettere og enklere å pakke sammen og kan dermed spare transportutgifter.

Polypropylen (PP) er en termoplast som brukes i produkter som matbeholdere, leker, møbler, tekstiler. PP kjennetegnes ved at det er slitesterkt, kan være gjennomsiktig og motstandsdyktig mot kjemiske påvirkninger. PP-folie brukes ofte i grafisk produksjon da folieringen gir papiret beskyttelse og dermed lengre levetid (f.eks bokomslag etc).

Resirkulering av PVC

PVC kan resirkuleres hvis man gjør det riktig. Plasten må være så ren som mulig (skille den fra annet avfall, fjerne limrester osv). Den vanligste måten å resirkulere PVC på er mekanisk resirkulering. Plasten males ned til små partikler som smeltes og brukes om igjen. Dette kan gjøres opptil åtte ganger før kvaliteten forringes.

Hvordan velger man riktig?

Skal man velge PVC eller bør man heller gå for alternativer? Det viktigste å spørre seg er om det skal brukes ute eller inne. Nesten alle bruksområder innendørs har gode PVC-frie eller papirbaserte alternativer. Men skal produktet stå ute, og tåle vær, vind og sol, og gjerne over lengre perioder er PVC et holdbart og motstandsdyktig materiale.

Det gjelder å ta bevisste valg og vi hjelper gjerne til å finne det beste for ditt behov.

(Kilde: Antalis)

Tilbake til toppen